Woonbond vreest verwarring over energielabel

headerIn de huursector bestaan tot 2025 drie instrumenten die aangeven hoe energiezuinig een huis is. De Woonbond is bang dat dit tot verwarring bij huurders kan leiden. Voor het bepalen van de maximale huurprijs van een woning, wordt vanaf 1 januari 2015 de Energie-Index gebruikt, terwijl het oude energielabel nog geldt tot 2025.

De Energie-Index wordt uitgedrukt in een getal en is het resultaat van een uitgebreide woningopname en een berekening. Daarnaast is vanaf 1 januari 2015 het nieuwe energielabel ingevoerd. Dit energielabel met klassen A tot en met G is simpeler dan het oude label en wordt door de eigenaar zelf online bepaald in 10 stappen. Het is verplicht om dit label aan de huurder te overhandigen bij een nieuwe verhuring.

Huurprijs

Maar het oude label blijft zowel geldig voor het bepalen van de maximale huurprijs, als voor overhandiging bij een nieuwe verhuring. Dat betekent dat er tot 2025 drie instrumenten bestaan die de energieprestatie weergeven in de huursector. Volgens Barbara Klomp van de Woonbond ontstaat zo het gevaar dat huurders door de bomen het bos niet meer zien. Voor zittende huurders verandert er pas iets wanneer het oude label verloopt, of als de verhuurder een nieuwe opname van de woning maakt na ingrijpende verbetering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.