Wettelijke erkenning installateurs wordt race tegen de klok

Het wordt een race tegen de klok om de wettelijke erkenning regeling voor gasinstallateurs voor 1 januari 2019 rond te krijgen. Uneto-VNI maakt zich zorgen of deze deadline gehaald wordt. De Tweede Kamer buigt zich pas in december over de invulling, dik twee jaar na de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Invoeringsdatum komt in het geding

Wij rekenen erop dat de veiligheid rond de cv-ketel nu echt topprioriteit krijgt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, stelt de branchevereniging na vragen van Installatie.nl. “We krijgen met grote regelmaat vragen van onze leden over de stand van zaken”, zegt voorzitter Doekle Terpstra. “Helaas zijn wij voor een belangrijk deel afhankelijk van actie vanuit de overheid. Wat ons betreft is het daarvoor de hoogste tijd. Onze leden willen weten waar ze aan toe zijn. Snelheid is geboden, om per januari 2019 een werkbare regeling voor zzp’ers, mkb’ers en servicebedrijven in de lucht te hebben. Als dat nodig is zullen we een overgangsregeling bepleiten, want de invoeringsdatum komt in het geding.” Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zegt dat in december meer nieuws over de regeling naar buiten gaat komen.

Wettelijke erkenning

De erkenningsregeling houdt in, dat wettelijke eisen vastgelegd worden aan werk rondom de gasinstallatie. Dit betekent dat installateurs die cv-ketels monteren en onderhouden aan vakbekwaamheidseisen moeten voldoen die wettelijk verankerd zijn. Ook aan de inbedrijfstelling worden eisen gesteld. De regeling moet voorkomen dat onbekwame en niet goed opgeleide monteurs werkzaamheden uitvoeren aan gasinstallaties. Klik hier voor FAQ’s over de erkenningsregeling.

December: meer nieuws

Naast die kamerbehandeling in december wordt dit najaar ook een internetconsultatie aangekondigd. Uneto-VNI heeft achter de schermen gewerkt aan een uniforme kwaliteitsregeling, die deels gebaseerd is op de opzet van OK CV, voor wat betreft de eisen aan monteurs en de periodieke controle op de uitvoering van werkzaamheden. Ook zijn de noodzakelijke aanpassingen en verzwaringen aangebracht in de opleidingseisen. Deze regeling is aangeboden aan toenmalig minister Plasterk. Doekle Terpstra: “We hebben regelmatig contact met het ministerie van Binnenlandse Zaken. We bieden onze expertise aan, en benadrukken het belang, ook bij de nieuwe Tweede Kamer-leden.” Belangrijk hangijzer is de controle en handhaving. Als het aan Uneto-VNI ligt, komt de verantwoordelijkheid hiervoor bij kwaliteitsorganisaties,certificerende instellingen en gemeenten te liggen.

(bron: installatie.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.