Weinig gemeenten bieden duurzaamheidslening aan

Maar 15,5% van de Nederlandse gemeenten biedt de duurzaamheidslening aan. De duurzaamheidslening moet woningeigenaren stimuleren om energiezuinige maatregelen te nemen voor hun woning.

Slechts 60 van de 388 Nederlandse gemeenten (15,5%) biedt de duurzaamheidslening aan. Gemeenten bepalen namelijk zelf of ze budget beschikbaar stellen voor het aanbieden van de duurzaamheidslening. In de provincie Gelderland is het gemeentelijke aanbod van duurzaamheidsleningen het grootst van alle provincies. Hier biedt 37% van de gemeenten (20 gemeenten) de duurzaamheidslening aan voor inwoners. In de provincies Zeeland en Overijssel is er daarentegen geen enkele gemeente die een duurzaamheidslening aanbiedt.

Veel gemeenten kiezen, in plaats van de duurzaamheidslening, voor allerlei andere initiatieven en regelingen, waarbij de voorwaarden voor leners minder gunstig kunnen zijn dan bij de duurzaamheidslening. Ook het bestaan van deze initiatieven is vaak onbekend, iets wat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) onderschrijft: ”Omdat het voor inwoners moeilijk is om door de bomen het bos te zien, worden er energieloketten opgericht. Je ziet vaak dat zo’n energieloket een regionale functie heeft. Bij de energieloketten kunnen inwoners terecht met hun vragen. Hier komen de kennis van gemeenten en aanbieders in de regio bij elkaar. ”, aldus Esther Verhoeff, woordvoerder van de VNG.

Meer informatie over een lening voor energiebesparing? Klik op deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.