Verkoopbrochure woning als bewijs voor energielabel

energiehuisWoningeigenaren die via www.energielabelvoorwoningen.nl het energielabel voor hun woning willen aanvragen, kunnen worden gevraagd om bewijs aan te leveren van de door hen aangegeven (aangepaste) woningkenmerken. Het streven is de aanvraag van een energielabel zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Daarom mag, als aan de gestelde voorwaarden van het RVO wordt voldaan, de verkoopbrochure van de makelaar gebruikt worden als bewijs voor de woningkenmerken.

De verkoopbrochure moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De verkoopbrochure wordt alleen geaccepteerd als bewijsmateriaal als de overzichtspagina (klik om de pdf te downloaden, de lay-out mag anders zijn, maar alle elementen moeten erop staan) bij de verkoopbrochure zit en de verkoopbrochure met deze overzichtspagina in het geheel wordt geupload als bewijsmateriaal.
  • De makelaar die de verkoopbrochure heeft opgesteld, moet aangesloten zijn bij één van de grote brancheverenigingen (NVM, VBO, VastgoedPRO, NVR). Dit kan de erkende deskundige zien aan het logo op de verkoopbrochure en anders opzoeken via Google.
  • De datum op de overzichtspagina is niet ouder dan zes maanden geleden.
  • De verkoopbrochure met de overzichtspagina is geloofwaardig, zulks naar het oordeel van de deskundige. Bij twijfel belt de erkende deskundige met de makelaar om te vragen of deze het format inderdaad zelf heeft ingevuld en juist heeft ingevuld.

Deze overzichtspagina laat ook zien wat de alternatieve waarden van een woningkenmerk zijn. Voorbeeld: er staat niet alleen dat de woning beschikt over HR glas, maar ook dat er enkel glas / HR+ / HR++ glas mogelijk is. Door het opnemen van de mogelijkheden, krijgt een woningeigenaar meer gevoel bij de betekenis en relatieve ‘score’ van de woningkenmerken.

Het overzicht wordt geaccepteerd als bewijs van alle hierop genoemde woningkenmerken, als is voldaan aan de volgende vereisten:

  • Op het overzicht is duidelijk op welke woning de waarden betrekking hebben.
  • De datum van opname is zichtbaar.
  • De makelaar die het overzicht heeft ingevuld is herkenbaar.
  • De makelaar die het overzicht heeft ingevuld heeft ondertekend dat dit overzicht ‘naar waarheid is ingevuld’.

Te allen tijde blijft de deskundige verantwoordelijk om bij het beoordelen van dit overzicht zijn gezonde verstand te gebruiken en te checken op fraude. Hiervoor gelden dezelfde normen als voor overige vormen van bewijs.

Vraagt u een energielabel aan, en bent u toe aan het kiezen van een erkend deskundige? Kies dan voor Marco Revenberg van Woningadvies.Nu. Niet alleen voor het beoordelen van uw bewijsmateriaal en afmelden van het label, maar ook voor de mogelijkheid tot het stellen van aanvullende vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.