Veel extra aflossingen in 2014

imageVandaag hebben drie grote Nederlandse banken bekend gemaakt dat ze in 2014 gezamenlijk miljarden aan extra aflossingen hebben ontvangen. Bij de ING gaat het om een stijging ten opzichte van 2013 met 29% en bij de Rabobank en de ABN Amro resp. om 25% en 18%.

De grootste Nederlandse geldverstrekker, de Rabobank, heeft in 2014 maar liefst €4 miljard aan extra aflossingen ontvangen. Bij ABN Amro gaat het om een totaal bedrag van €2,7 miljard. Vooral in de laatste maand van 2014 zijn er nog veel extra aflossingen verricht. Een groot deel van de extra aflossingen zijn mede mogelijk gemaakt door de verruimde schenkingsvrijstelling.

Tot €100.000 schenken

Om de huizenmarkt te stimuleren is het tijdelijk mogelijk gemaakt om tot €100.000 te schenken. Dit bedrag moest gebruikt worden voor de eigen woning. Enerzijds werd de regeling veel gebruikt door ouders om hun kinderen de mogelijkheid te bieden om een huis te kopen. Een andere effectieve besteding was het aflossen van een deel van de hypotheekschuld. De €4 miljard aan extra aflossingen bij de Rabobank was vermoedelijk voor bijna de helft afkomstig uit schenkingen. Sinds 1 januari van dit jaar is de verruiming opgeheven.

Wij gaan niet meer lenen, maar juist aflossen

Door de kredietcrisis lijken huiseigenaren nu anders te denken. De woning is geen melkkoe waar tweede en derde hypotheken op af te sluiten zijn. Het kopen en het bezitten van een huis met een hypotheek blijft een risico. Een sterk dalende waarde kan een huis onverkoopbaar maken. Een huis bezitten brengt beleggingsrisico’s met zich mee. Aflossen lijkt een wijs besluit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.