Tweede Kamer verwerpt motie, salderingsregeling wordt niet in 2016 geëvalueerd

tweede-kamerDe Tweede Kamer heeft de motie van Kamerlid Liesbeth van Tongeren verworpen waarmee minister Kamp gedwongen zou worden om al in 2016 de salderingsregeling te evalueren. Onder meer PvdA en VVD stemden tegen.

Van Tongeren had afgelopen week een motie ingediend om  minister Kamp  te bewegen saldering al in 2016 te evalueren om zo consumenten sneller duidelijkheid te verschaffen. Deze motie is nu dus verworpen. Kamp stelde afgelopen week het volgende: ‘Ik heb gezegd dat het er bij salderen voornamelijk om gaat dat het tot 2020 behouden blijft en dat het uiterlijk in 2017 geëvalueerd zal worden. Ik doe dat ook uiterlijk 2017. Ik ben al gestart met de eerste verkenning van de mogelijkheden voor na het jaar 2020. Ik ben ook bereid om niet tot 2017 te wachten, maar al in 2016 te komen met een evaluatie van de salderingsregeling en met een afweging wat betreft de toekomst van die regeling.’

Kamp gaf eerder al aan de salderingsregeling in 2017 te evalueren. De Tweede Kamerleden spraken zich eerder al uit over de kwestie, zowel voor als tegen salderen. Achter de schermen werken diverse stakeholders, waaronder Holland Solar en de stichting Zonne-energie Ondernemers Nederland (stichting Z.O.N.), aan een intensief lobbytraject. De verschillende belangenorganisaties nemen de volgende standpunten in:
Consumentenbond/Eigen Huis: ‘99 procent leden vóór behoud salderen’
VNG: ‘Saldering enige succesvolle instrument’
Netbeheer Nederland: ‘Werk aan toekomstbestendige salderingsaanpak’
Natuur & Milieu: ‘Salderen heeft maatschappelijk belang’
Aedes: ‘Saldering energiebelasting behouden’
Bouwend Nederland: ‘Creëer duidelijkheid’
Urgenda: ‘Salderen tot 2020 minimumscenario’
UNETO-VNI: ‘Continueer salderen’
Holland Solar: ‘Behoefte aan robuust systeem’
Energie-Nederland: ‘Aanpassen salderen onderdeel van vrije markt’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.