Tijdelijke verlenging salderingsregeling zonnestroom

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt verlengd tot 2023. Dat adviseert minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Gebruikers van zonnepanelen krijgen nog tot 2023 hetzelfde tarief voor de energie die ze terugleveren aan het stroomnet als ze betalen voor de stroom die ze afnemen.

Als opvolger van de regeling stelt Kamp vanaf 2023 een subsidie op teruglevering van zonnestroom of een investeringssubsidie voor. De salderingsregeling heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de groei van het gebruik van zonnepanelen. De toekomst van de regeling staat echter al enige tijd ter discussie. Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft in opdracht van Kamp verschillende varianten van stimulering van lokale hernieuwbare energie doorgerekend. De resultaten van die berekeningen heeft Kamp nu naar de Tweede Kamer gestuurd, samen met zijn advies over de salderingsregeling.

Twee varianten

In de brief pleit de minister ervoor om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de manier waarop bij ‘kleinverbruikers’ de aanleg van zonnepanelen ook na 2023 kan worden gestimuleerd. Kamp geeft daarbij een voorzet voor twee varianten: een subsidie op de teruglevering van zonnestroom en een investeringssubsidie. Bij de terugleversubsidie wordt de salderingsregeling helemaal afgeschaft en vervangen door een subsidie per opgewekte kilowattuur zonnestroom. Over de elektriciteit die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet ontvangt de zonnepaneleneigenaar dan een subsidie van de overheid bovenop de vergoeding die de zonnepaneleneigenaar van zijn leverancier ontvangt. Ook bij de investeringssubsidie wordt de salderingsregeling afgeschaft en vervangen door een eenmalige subsidie op het moment van de aanschaf van zonnepanelen.

 

Slimme meter

Voor de uitvoerbaarheid van deze alternatieven is het noodzakelijk dat de kleinverbruiker over een ‘slimme meter’ beschikt die de aan het net teruggeleverde en van het net afgenomen elektriciteit afzonderlijk kan meten. ‘Daarom ligt een overgang pas voor de hand op het moment dat een digitale meter grootschalig aanwezig is. Naar verwachting beschikt op 1 januari 2020 minimaal 80 procent van de huishoudens over een slimme meter’, schrijft Kamp. De keuze voor een voorkeursvariant laat de minister aan het nieuwe kabinet over. De komende tijd werkt hij de opties voor een nieuwe regeling en de daarbij horende overgangsregeling verder uit. Parallel daaraan zal hij inzetten op verdere aanbieding van slimme meters in de periode tot 2023. Het tijdelijk voortzetten van de salderingsregeling in afwachting van de verdere uitrol van de slimme meter zou gedurende de periode van het Energieakkoord investeringszekerheid bieden. Ook leidt deze tijdelijke verlenging niet tot het dichtslibben van het elektriciteitsnet.

Wat is salderen?

Bij salderen wordt op de jaarafrekening van de energieleverancier de door de gebruiker via zonnepanelen aan het net geleverde stroom afgetrokken van de afgenomen stroom. De consument betaalt geen leveringskosten, energiebelasting en opslag duurzame energie over het verbruik dat kan worden verrekend met de geleverde stroom. Iemand die in een jaar meer stroom aan het net levert dan afneemt, ontvangt daarvoor een vergoeding. De energieleverancier bepaalt de hoogte van deze vergoeding. Deze moet redelijk zijn volgens de Elektriciteitswet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.