Steden staken Starterslening

StartersleningTot ongenoegen van Bouwend Nederland lijkt de Starterslening op z’n laatste benen te lopen. Starters op de woningmarkt staan er steeds vaker alleen voor. De afgelopen maanden hebben tientallen gemeenten besloten te stoppen met het verstrekken van Startersleningen.

 Eerder al zette het rijk zijn bijdrage stop. Daardoor kunnen starters tienduizenden euro’s minder lenen.

Begin 2013 reserveerde minister Blok van Wonen 50 miljoen euro voor de Starterslening. Sindsdien konden starters een extra bijdrage krijgen die voor de helft door het rijd werd gefinancierd en voor de andere helft door gemeente en eventueel provincie. Ongeveer 13.000 starters maakten sinds 2013 van de regeling gebruik om een huis te kopen, berekende het Economisch Instituut voor de Bouw dit jaar.

Jonge kopers maken aanspraak op de lening als ze bij de bank niet genoeg kunnen lenen om het huis van hun keuze te kopen. De lening kent gunstige voorwaarden. Op 1 mei van dit jaar was de 50 miljoen euro van het rijk echter op. Sindsdien moeten gemeenten de Starterslening alleen bekostigen, eventueel met steun van de provincie. In die paar maanden tijd hebben al dertig gemeenten besloten om geen leningen meer te verstrekken. “We verwachten dat van de 300 gemeenten die de Starterslening uitgaven, aan het eind van dit jaar nog de helft over is”, zegt een woordvoerster van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), dat de leningen namens de overheid verstrekt.

Voormalig CDA-minister Maxime Verhagen, nu voorman van Bouwend Nederland, riep het kabinet eerder deze week op om weer geld in het starterspotje te storten. Critici stellen juist dat dit soort constructies alleen maar prijsopdrijvend werkt. De SVn stelt dat vooral de ‘sterke’ woningmarktregio’s afhaken. “Je kunt in Nederland eigenlijk niet spreken van één woningmarkt. In de regio’s waar de groei achterblijft zien we gemeenten budget vrijmaken of zelfs beginnen met de Starterslening.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.