Start handhaving definitief energielabel

energielabel-bij-verkoopSinds kort controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) actief op de aanwezigheid van een defintief energielabel bij verkoop van een woning. Inmiddels zijn de eerste waarschuwingsbrieven over het ontbreken van een energielabel verstuurd. Hoe werkt de controle? En hoe voorkom je boetes?

Controle

De ILT controleert of een voormalig woningeigenaar een defintief energielabel beschikbaar heeft gesteld aan de nieuwe eigenaar. De procedure:

  • De ILT vergelijkt gegevens van het Kadaster met het bestand van geregistreerde energielabels
  • Ontbeekt een energielabel, dan krijgt de voormalige eigenaar een waarschuwingsbrief
  • Na 6 weken controleert de ILT nog een keer of er een energielabel geregistreerd is
  • Is dat niet het geval dan ontvangt de voormalige eigenaar een last onder dwangsom. Daarmee is er nog 1 kans voor het registreren van een energielabel
  • Wordt er geen energielabel geregistreerd dan moet de voormalige eigenaar de dwangsom van € 405 betalen

Er zijn 2 manieren om een defintief energielabel te verkrijgen. De eerst is via de webtool. De tweede door het opstellen van een Energie-Index. Bij afmelding daarvan wordt automatisch een definitief energielabel opgesteld. In de praktijk werkt voor woningcorporaties alleen de tweede manier.

Nieuwbouw

Ook bij de oplevering van een nieuwbouwwoning moet een definitief energielabel beschikbaar zijn voor de nieuwe eigenaar. Dat levert grote praktische problemen op, vooral bij appartementsgebouwen. Voorwaarde voor het kunnen opstellen van een energielabel via de webtool is namelijk de BAG registratie bij het Kadaster. Gemeenten zijn daarvoor verantwoordelijk. Maar hebben daarvoor de tijd tot een half jaar na oplevering. Naast een mogelijke dwangsom van het ILT van € 405 per woning is er een tweede financieel risico. Kopers kunnen bij oplevering laten aantekenen dat het energielabel ontbreekt. Op basis daarvan mogen zij een deel van de laatste 5% van de koopsom inhouden. Tot nu toe is de enige manier om de problematiek te omzeilen het laten opstellen van een Energie-Index. Daarbij wordt immers automatisch een energielabel verstrekt. In de tussentijd bekijkt Minister Blok alternatieve mogelijkheden.

Hulp nodig?

Ziet u door de bomen het bos niet meer, of heeft u gewoon een vraag over het energielabel of het bepalen van de Energie-Index van een woning? Neem vrijblijvend contact op met Woningadvies.Nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.