Sneeuw? Ga het (pv-)dak niet op

Het sneeuwt af en toe een beetje. Dat betekent voor de bezitters van een zonnestroominstallatie even geen of minder opbrengst. Wat menigeen zich afvraagt is of het lonend is om de pv-panelen sneeuwvrij te maken.

Een pasklaar antwoord ontbreekt.  Uiteraard heeft u in een zonnepaneleninstallatie geïnvesteerd om het hele jaar door te kunnen genieten van groene energie. Maar neem toch geen overbodige risico’s door u zich op uw (spekgladde) dak te begeven. De opbrengst in deze tijd van het jaar is ook zonder sneeuw al minimaal. In de maanden en december en januari gaat u het echt niet verdienen.

Valgevaar en schade

Mist u een paar kWh opwekking per dag, dan wegen de opbrengsten daarvan absoluut niet op tegen de risico’s. Denk hierbij als eerste aan valgevaar waarbij (ernstig) letsel kan optreden, maar ook aan het beschadigen van uw pv-panelen. De meeste pv-panelen zijn voorzien van een coating, die bij verkeerd reinigen beschadigd kan worden. Het gevolg daarvan kan zijn dat u het gehele jaar een verminderde opbrengst heeft. Als u de sneeuw laat liggen, zult u merken dat u in Nederland minder dan 1% verminderde opbrengst heeft, gerekend over een het gehele jaar. Marcel Blaauw van de website zonnepanelen.net liet het eerder al in een filmpje zien: 

Valgevaar sneeuw

Het laten liggen van de sneeuw op zonnestroominstallaties op hellende daken kan een ander gevaar met zich meebrengen. Door opwarming door de zon in combinatie met het (zeer) gladde oppervlakte van de pv-panelen komt het voor dat de sneeuw in één keer van één of meerdere panelen afschuift. Dit kan tot gevolg hebben dat er schade ontstaat aan uw dakgoot of aan een (af)dak of luifel dat zich voor het hellend dakvlak bevindt. Zorg dat u zich niet bevindt in het gebied waar de afschuivende sneeuw kan vallen!

Op onderstaand filmpje ziet u een dakgoot sneuvelen, als de sneeuw van het dak glijdt.
En de titel van onderstaand filmpje zegt genoeg
Regelgeving en maatregelen

In Nederland, maar ook in andere landen is geen wet- en regelgeving waaraan gebouwen of zonnestroomsystemen moeten voldoen met het betrekking tot het afschuiven van sneeuw van het dak. In landen als Oostenrijk treffen ze wel voorzieningen. Daar plaatsen ze sneeuwvangers in de vorm van rekjes of haken. Het advies is deze aan te brengen op de tweede of derde rij pannen vanaf de goot. Wil je dat in combinatie met je zonnestroominstallatie, dan is een groter deel van je dak niet bruikbaar voor je pv-panelen. Daarnaast speelt de hoogte van de voorzieningen een rol. Bij goed gemonteerde pv-panelen is er minimaal 10 cm vrije ruimte onder de panelen. Enerzijds voor voldoende ventilatie, anderzijds om vervuiling door bijvoorbeeld blad te voorkomen. Samen met de panelen maakt dat de bovenzijde van de panelen op zo’n 15 cm boven de pannen gesitueerd zijn. De meeste sneeuwvangers die in de handel zijn, zijn maximaal 20 cm hoog. Hoe effectief zijn ze dan, als je er afschuivende sneeuw van pv-panelen mee op wilt vangen?

Voor de sterkte van je dak, dus om te zorgen dat je dak niet bezwijkt onder de last van een pak sneeuw, is er wel regelgeving. Op veel hellende daken kunnen pv-panelen geplaatst worden zonder dat de constructieve veiligheid in het gedrang komt. Op platte daken kan het, als het gewicht dat je toevoegd in plaats komt van andere ballast op de dakbedekking. Het gewicht dat je toevoegt (dakbelasting) komt neer op gewicht panelen + gewicht montagematerilalen + gewicht kabels en evt. optimizers of microomvormers gedeeld door het oppervlakte pv-paneel. Standaard panelen zijn vaak 1,00 x 1,65 meter en wegen 18 – 20 kg. Dat komt op zo’n 12 kg/m2. Samen met de andere materialen zal dat hooguit 20 kg/m2 zijn. Gelijk aan een laagje van 10 cm sneeuw. In het ontwerp is vaak gerekend met 70 kg/m voor de sneeuwbelasting. Waar je wel rekening moet houden, is dat de bovenzijde van je pv-panelen niet verder dan 2 meter onder de nok gesitueerd is om een te grote (schuif)belasting op het zonnestroomsysteem te voorkomen.

Toch sneeuw verwijderen?
In Amerika hebben ze er een hulpmiddel voor bedacht, maar je moet het nog steeds zelf doen.

.

Onze oosterburen hebben daar een verbeterde variant voor bedacht.
In Duitsland doen ze het ook op een andere manier. Etwas gründlicher
of met een borstel. Tip: In Nederland hebben we te weinig sneeuw en vervuiling om dit rendabel uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.