Overgangsregeling voor vakbekwame EP-adviseurs

In aanloop naar de inwerkingtreding van bepalingsmethode NTA 8800, op 1 januari aanstaande, is duidelijk geworden dat een deel van de EP-adviseurs het bewijs van vakbekwaamheid niet tijdig zal halen.

Dat komt onder andere door de huidige coronamaatregelen, discussies in de politiek en de kwaliteit van de examens. Hierdoor zouden de EP-adviseurs hun werk na 1 januari 2021 niet kunnen uitvoeren. Om de EP-adviesmarkt al op korte termijn zo sterk mogelijk te maken, is een overgangsregeling in het leven geroepen. Tot 1 juli 2021 geldt dat personen die nog in het traject zitten om vakbekwaam EP-adviseur te worden in bepaalde situaties toch een opname mogen doen als zij aantoonbaar vakbekwaam zijn. Zo zijn er straks voldoende adviseurs om het werk aan te kunnen.

Bij Woningadvies.Nu zit je goed

Marco Revenberg van Woningadvies.Nu is inmiddels gecertificeerd als EP-WB opnemer voor de nieuwe methode (opnemen en registreren bestaande woningen). Daarnaast is inmidddels cursus gevolgd voor EP-UD, waarvoor na de Corona lockdown de vijf examenonderdelen zullen worden afgelegd. Dat zal resulteren in het kunnen bepalen en registreren van energielabels voor alle gebouwen volgens NTA 9500 en ISSO publicaties 75.1 en 82.1, zowel nieuwbouw (voormalig EPC) als bestaande bouw (voormalig Energie-Index).

Overgangsregeling

Aanstaande EP-adviseurs moeten op het moment van de opname aantoonbaar in staat zijn, volgens de voorschriften van BRL 9500, een opname te maken van de bouwkundige schil en de installaties van gebouwen. Zij moeten alle benodigde examenmodules voor het van toepassing zijnde deelgebied basis- of detailniveau hebben behaald, met uitzondering van de software modules (W4b, W4d, U4b, U4d). Het is essentieel dat de registratie van de energieprestatie wél gebeurt door een volledig vakbekwaam adviseur conform de BRL 9500-U of BRL 9500-W. De overgangsregeling geldt nadrukkelijk tot 1 juli 2021. Meer informatie over de overgangsregeling is te vinden op de website van RVO. Meer informatie over de modules die nodig zijn voor vakbekwaamheid is te vinden op de site van ISSO.

Eén antwoord op “Overgangsregeling voor vakbekwame EP-adviseurs”

  1. Hallo Marco bij de registtatie vsn mijn energielabel wil ik jou opgeven alsxdeskundige. Je komt alleen niet tevoorschijn. Hoe kan ik je selecteren als mijn lokale deskundige?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.