Ook bij vrijstaande woningen is EPC haalbaar

EPC-verlagingDe nieuwe EPC-eis van 0,4 of lager zal in veel gevallen lonend zijn voor toekomstige bewoners van vrijstaande woningen. De meerkosten van zo’n vijf- tot zesduizend euro worden door de forse reductie van de verwachte energiekosten veelal terugverdiend. Dat concludeert Bouwformatie uit eigen onderzoek naar de kosteneffecten van de aangescherpte energetische regelgeving.

De EPC-aanscherping van 0,6 naar 0,4, die sinds 1 januari 2015 van kracht is gegaan, zal ook voor vrijstaande woningen eenvoudig en zonder al te hoge meerkosten te realiseren zijn. Bij vrijstaande woningen met een plat dak is de aanscherping in alle doorgerekende varianten kosteneffectief. Bij een vrijstaande woning met een hellend dak zal de EPC-aanscherping licht positief of in het slechtste geval licht negatief uitpakken, over de bekeken looptijd van 30 jaar. Dit wil zeggen dat de EPC-aanscherping naar 0,4 voor een vrijstaande woning in de meeste veelal gunstig is voor de woonconsument.

Vanwege de politieke consternatie over de nieuwe isolatie-eisen voor (begane grond)vloer, gevel en dak, is in het onderzoek ook nadrukkelijk gekeken naar de effecten hiervan. Opvallend is dat voor de vrijstaande woning met hellend dak de integrale conceptvariant met een Rc-waarde van 5,0 m2•K/W voor alle onderdelen van de thermische schil het meest kosteneffectief is. Met inbegrip van de operationele kosten (hypotheek, belasting en verzekering) is deze integrale variant over een looptijd van 30 jaar zelfs € 1.000,- goedkoper dan de variant met de gedifferentieerde isolatie-eis. De onderlinge verschillen tussen de gedifferentieerde en integrale isolatie-eis zijn bij de vrijstaande referentiewoning met een plat dak uiterst beperkt, maar licht in het voordeel van de gedifferentieerde benadering. We willen benadrukken dat de integrale variant, met een Rc-waarde van 5,0 m2•K/W, voor de buitenschil vanwege de verplichte gedifferentieerde isolatie-eis niet langer meer is toegestaan omdat het dak een minimale waarde van 6,0 m2•K/W moet hebben.

Ten aanzien van de andere energiebesparende maatregelen blijkt dat met name het verlagen van de U-waarden voor ramen en deuren, de toepassing van een douchepijp-WTW, PV-panelen en PVT-collectoren kosteneffectieve maatregelen zijn voor het verlagen van de EPC. Ook het verbeteren van de luchtdichtheid naar de klasse ‘goed’ en het verhogen van de vloerisolatie naar 5,0 m2•K/W of 6,5 m2•K/W zijn kosteneffectief, maar wel in mindere mate dan de eerder genoemde maatregelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.