Motie VVD en SP voor maximumprijs energielabel aangenomen

VVD en SP willen tijdelijk een maximumprijs voor het energielabel en hebben daartoe een motie ingediend in de Tweede Kamer. Deze is op 25 mei aangenomen.

Minister Ollongren stelde eind april nog dat er sinds 1 januari bijna 400 nieuwe energieadviseurs zijn geaccrediteerd. Daarnaast bleek uit een steekproef dat de wachttijd voor een energielabel maximaal 2 weken is. De minister zei toen: ‘Ik heb er vertrouwen in dat deze markt zich de komende tijd verder zal ontwikkelen, dat het aantal adviseurs toe zal nemen en daarmee de uitschieters in prijzen en doorlooptijden af zullen nemen’.

De motie

Nr. 695     MOTIE VAN DE LEDEN KOERHUIS EN BECKERMAN
Voorgesteld 20 mei 2021

De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende dat het nieuwe energielabel volgens de Minister gemiddeld € 190 zou kosten; constaterende dat dit in de praktijk veel hoger ligt; van mening dat mensen niet op hoge kosten moeten worden gejaagd voor een energielabel; overwegende dat het aanbod van energie-experts op dit moment niet toereikend is om de markt haar werk te laten doen; overwegende dat per 1 juli het digitale energielabel van start gaat; overwegende dat de problemen rondom het aanbod van energie-experts waarschijnlijk langer gaan duren; verzoekt de regering, om per ministeriële regeling tot 1 januari een maximumprijs in te stellen voor het fysieke energielabel, en gaat over tot de orde van de dag.

Dit vindt de minister

Minister Ollongren ontraadt de motie. ‘Wij vinden allemaal dat het energielabel betaalbaar moet blijven. Ik ben mij er ook echt van bewust dat die prijzen nu hoger liggen dan we eigenlijk zouden willen. Maar voor het goed functioneren van de markt en het bevorderen van concurrentie vind ik het echt onverstandig om een maximumprijs in te stellen, dus ik ontraad de motie.’​ Koershuis is het daar niet mee eens: ‘Ik waarschuw al bijna twee jaar voor de monopoliepositie waarin de minister die energie-experts brengt. Als liberaal econoom zeg ik: als wij een bepaalde sector een monopolie-positie geven, dan is het heel logisch om zoiets te doen als een maximumprijs invoeren.’

Wat volgt

Als energieadviseur vraag ik me af waarom de kamerleden die instemmen met deze motie zich niet verdiepen in de materie en zien wat nodig is om binnen twee weken een energielabel te verzorgen met de huidige eisen en te maken kosten.  Wat is de volgende stap, een maximum tarief voor makelaars bij verkoop en verhuur van panden? Maximum prijs voor taxaties, voor hypotheekadvies, voor brandstof, voor opleidingen, voor architecten, enzovoorts? Het opnemen en registreren van energielabels is geen beschermd beroep, je moet door certificering wel laten zien dat je aan de minimale eisen voldoet. Dat speelt in veel sectoren. Ik voorzie grote krapte op de markt. Tenzij er een aanvullende motie komt die adviseurs gaat verplichten om bepaalde werkzaamheden te gaan doen. En dat alles van de partij voor vrijheid en democratie.

van_de_leden_Koerhuis_en_Beckerman_over_een_maximumprijs_instellen_voor_het_fysieke_energielabel

2 antwoorden naar “Motie VVD en SP voor maximumprijs energielabel aangenomen”

 1. Welke minister loopt een dagje mee voor het opstellen van een “simpel” Energielabel.
  De kosten hoor het behalen vh diploma, wat kennelijk niet hoeft voor een maximale prijs, zelfs het willen inkijken van je eigen gemaakte examen, waarvoor je hebt betaald, krijg je niet te zien en moeten we € 110,- voor betalen! Dan nog de certificeringskosten! De tarieven vd auditor (je collega op de hoek, die in jouw klanten loopt mee te kijken) zijn ook niet gemaximaliseerd!
  Heeft u de bewijslast gezien die geregeld moet zijn om een label af te geven? En hoe denkt u dat we die moeten opslaan. Precies op een server- data – oh ja die is ook niet gratis en ook de prijs p/tb is niet gemaximaliseerd door de overheid aan Microsoft! Want zonder mail etc, geen opdrachten.
  De software kosten die verplicht is, ook niet gemaximaliseerd. Hoezo geen monopolie? Zonder VABI kunnen we de oude labels gewoon opnieuw doen, want je kunt het niet gebruiken zonder hun software!
  Dus voordat we zijn gestart zijn we al € 190 verder en zijn we nog niet op locatie geweest. Oh ja, hoe komen we er ook al weer, fiets, lopend? Oh nee de auto, waarvan de benzine ook gemaximaliseerd is? Of toch de elektrische auto, die kost ook bijna niets meer tegenwoordig!
  Gaat u lekker zelf energielabels opstellen, registreren en auditeren, dan kunnen wij gewoon elders ons geld verdienen als mkb bedrijf! Ben ik nu gek?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.