Isolatieschaarste wordt zorgelijk

u de economie weer of is aangetrokken en de bouw al mensen tekort komt vanwege beter gevulde orderportefeuilles lijkt er weer een nieuwe hobbel te nemen om de Nederlandse woningvoorraad te verduurzamen. In België begon het tekort eerder dit jaar al met prijsverhogingen tot 25% voor polyurethaan (pur) en polyisocyanuraat (pir)-producten.


Door grote tekorten aan een van de belangrijkste grondstoffen, Methyleendifenyldi-isocynaat (MDI), zijn de prijzen van de PIR isolatie de laatste maanden in nederland al zo’n 20% gestegen.
Ook de levertijden van PIR-isolatie lopen als gevolg van de tekorten enorm op. Levertijden van 8 tot 10 weken zijn inmiddels al meer regel dan uitzondering en het eind van de deze ongekende situatie is nog niet in zicht.

Oorzaak situatie:
Er zijn een aantal oorzaken bekend waardoor deze situatie is ontstaan, zoals:
– Explosie en brand productie MDI bij BASF Duitsland
– Bedrijfsongeval(len) productie MDI bij Wanhua China
– Toenemende vraag MDI wereldwijd
– Vertraging uitbreiding productiecapaciteit MDI bij DOW en BASF

Gevolgen situatie:
Als gevolg van genoemde oorzaken bij 3 van de 4 grote fabrikanten van MDI is er een tekort aan capaciteit en is er schaarste ontstaan. Producenten van PIR isolatie beschikken hierdoor over verminderde aanvoer en worden geconfronteerd met directe prijsverhogingen van deze grondstof.
Producenten van PIR isolatie kunnen ervoor kiezen de levertijden enigzins beheersbaar te houden door zoveel mogelijk beschikbare MDI in te kopen. In dit geval betalen zij een fors hogere prijs wat direct doorbelast wordt naar de eindgebruiker. Het alternatief is niet of minder produceren om de ontwikkelingen af te wachten met als gevolg dat projecten mogelijk moeten worden stilgelegd door tekorten aan isolatie.

Verwachtingen:
De verwachting voor de komende 2 – 3 maanden is dat er opnieuw prijsverhogingen worden aangekondigd. Stijgingen van ca. 15 – 20% zijn niet ondenkbaar. Of levertijden nog verder gaan oplopen valt moeilijk te zeggen. Producenten en leveranciers waarschuwen massaal rekening te houden met deze bizarre situatie en terughoudend te zijn met calculaties, orderbevestigingen en projectplanningen. Ondanks de uiterste inspanning die door een ieder wordt geleverd om de schade zoveel mogelijk te beperken is er geen enkele zekerheid m.b.t. leveringen en de verdere prijsontwikkeling van de isolatie.

 

Consolidated, een groot landelijk dakdekkersbedrijf informeerde vandaag haar klanten ook voer de tekorten: “Via dit e-mailbericht willen wij u informeren over de uitzonderlijke ontwikkelingen in prijzen en levertijden van isolatiematerialen die wij gebruiken en de gevolgen hiervan voor onze samenwerking. In de afgelopen twee weken zijn wij geconfronteerd met enorme prijsstijgingen van isolatiematerialen, in het bijzonder die van de isolatiematerialen op basis van PIR. Dit is een product waarmee, ondanks zijn geringe dikte, toch een hoge warmteweerstand behaald kan worden.

Een belangrijke grondstof voor de productie van PIR is MDI, een product dat wereldwijd door slechts een beperkt aantal fabrikanten wordt geproduceerd. Door een aantal incidenten op verschillende fabrieken in een korte tijd, in combinatie met een grote vraag naar dit product, is een enorme schaarste ontstaan. Hierdoor zijn wij, en de gehele dakdekkersbranche met ons, onverwachts voor de volgende problemen komen te staan:

  • de marktprijzen van PIR isolatieplaten zijn de afgelopen maanden in korte tijd met ca. 22% gestegen. In juni 2017 verwachten de leveranciers wederom een prijsstijging van mogelijk meer dan 10%. Bij elkaar komt dit neer op een prijsstijging van meer dan 30% in een half jaar tijd;
  • door de schaarste zijn bij de verschillende leveranciers lange wachttijden en onzekerheden rond de daadwerkelijke levermomenten ontstaan. Inmiddels zijn de wachttijden opgelopen tot soms wel 10 weken, terwijl dit vroeger veelal slechts enkele dagen betrof. Hierdoor kunnen grote vertragingen in onze projecten ontstaan;
  • er is onzekerheid of PIR isolatieplaten ook op de middellange termijn afdoende geleverd kunnen worden. Sommige fabrikanten geven hiervoor geen orderbevestigingen meer af. Wij moeten min of meer afwachten wat uiteindelijk geleverd gaat worden;
  • er is op dit moment nog geen zicht op een verbetering of stabilisatie van de situatie.”

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.