Inspectie SZW controleert op veilig werken bij zonnestroominstallaties

Exacte cijfers ontbreken maar feit is dat in 2020 33 ongevallen en 89 klachten zijn gemeld bij de inspectie SWZ die zijn gerelateerd aan het werken aan een zonnestroominstallatie.

 

De klachten worden veelal gemeld door werknemers, burgers en instanties. De Arbowet verplicht daarnaast werkgevers om arbeidsongevallen die hebben geleid tot de dood, blijvend letsel of een ziekenhuisopname, direct aan de Inspectie SZW te melden. De risico’s die het werken op hoogte met zich meebrengt zijn onmiskenbaar, constateert Inspectie SZW. Voor Inspectie SZW is dit aanleiding om er dit jaar in de zonne-energiesector gericht op te gaan controleren, ook vanwege het aantal klachten en meldingen waarin zonnepanelen worden genoemd.

Voorbeelden te over

Wie even zoekt op internet vindt voldoende voorbeelden van onveilig werken bij zonnestroominstallaties. Zelden wordt een valhek of steiger geplaatst. Veelal wordt de installatie gemonteerd zonder de benodigde veiligheidsvoorzieningen en wordt het dak met zonnepaneel van 1 x 1,65 meter op de rug/in de hand via een ladder betreden en wordt lopend over de pannen of panlatten de werkplek bereikt.

Omvang, oorzaken en gevolgen

Voor Inspectie SZW zijn de risico’s van werken op hoogte – zeker gezien het aantal klachten en meldingen die het aangaande de installatie van en werken met zonnepanelen binnenkrijgt – aanleiding om dit jaar op basis van een risicoanalyse gericht op pad te gaan om te kijken of de regels in de pv-sector worden nageleefd en waar nodig tot handhaving over te gaan.  De ontvangen signalen worden serieus genomen, een beter beeld van de omvang van het onveilig werken op hoogte door zonnepaneleninstallateurs kan pas worden gegeven na het inspectieproject dat dit jaar van start gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.