ILT gaat energielabel strikter handhaven

EnergielabelDe Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is vanaf nu (mei 2016) boetes gaan opleggen als een definitief energielabel ontbreekt bij verkoop, verhuur en oplevering van commercieel vastgoed. Daarvoor waarschuwt o.a. de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Vanaf januari 2015 controleert de ILT al of er een definitief energielabel aanwezig is. Daarbij werden echter nog geen boetes uitgedeeld. Vanaf mei 2016 is daar verandering in gekomen. Nu legt de Inspectiedienst wel een bestuurlijke boete op die maximaal 20.250 euro bedraagt voor utiliteitbouw.

De ILT kan de boete opleggen aan de eigenaren die verkopen of verhuren en die niet aan deze verplichting voldoen. Wanneer er geen energielabel wordt geregistreerd, maar er wel een gebouw wordt verkocht, is dit direct te achterhalen via een koppeling van de overdrachtgegevens van het Kadaster en de database met definitieve energielabels, die in beheer is bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Eigenaren die van plan zijn hun gebouw te verkopen wordt daarom aangeraden om een gecertificeerd bureau opdracht te geven een energielabel op te stellen.

Anders dan bij woningen is de vorige eigenaar niet meer in staat om na verkoop nog een energielabel te registreren. De ILT kan daarom geen last onder dwangsom opleggen (met de bedoeling om de overtreding ongedaan te maken), maar gaat direct over tot het opleggen van een bestuurlijke boete.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.