Het komt eraan: de verplichting om energie te besparen

energie-besparenHet kabinet gaat maatregelen om energie te besparen wettelijk afdwingen, als ze te langzaam worden ingevoerd. De partijen die het energieakkoord afsloten voorzien dat dat nodig is om de doelstellingen te halen.

“Van Greenpeace tot VNO-NCW, van kabinet tot alle gemeenten, iedereen is het er over eens”, zegt Ed Nijpels van de commissie die de naleving van het energieakkoord controleert. “Er komt een verplichting op energiebesparing aan.”

Van de meer dan honderd energie-intensieve bedrijven in Nederland, hebben maar twee bedrijven concrete plannen voor energiebesparing. De industrie krijgt nu tot oktober de tijd om zelf met plannen te komen. Lukt dat niet, dan komt het kabinet met regels. Maar ook kantoren blijven achter bij de doelstellingen. Het kabinet werkt aan een verplichting om kantoren energiezuinig te verlichten zodat ze minimaal voldoen aan energielabel-C.

Ook burgers gaan er meer van merken, zegt Nijpels. “Het kan bijvoorbeeld zijn dat een aannemer bij u aanbelt en met voorstellen komt om energiebesparingen voor te stellen. Voor burgers betekent dat minder kwijt zijn aan je energierekening, de investering verdien je meestal terug.” Minister Kamp denkt dat de energiedoelstellingen nog steeds gehaald kunnen worden. “De partijen zijn allemaal van goede wil.” Bij het sluiten van het energieakkoord werd afgesproken dat als energiebesparing niet vrijwillig lukte, de overheid dan verplichtingen in de wet zou opnemen.

Eén antwoord op “Het komt eraan: de verplichting om energie te besparen”

  1. Als onze roverheid, nou minder belasting zou heffen over energieverbruik, dan bleef er geld over om in dit soort doelstellingen te investeren. Nu bij een gemiddeld gebruik is de energie heffing nog hoger dan mijn gas en elektra bij elkaar. Ga ik over op zonnepanelen Neem ik nog stroom af en blijf energieheffing over dit deel betalen. Opslag dmv accu kost 35k en moet je een hypotheek opnemen. Krijg je met modaal salaris bij een bank haast niet voor elkaar. En daarom kan geen mens fatsoenlijk energiebesparen. Dus druk het de Nederlandse bevolking maar door de strot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.