Het is een komen en gaan van A+, A++, A+++ en A++++

Per 1 januari  is  de  nieuwe methode voor het energielabel voor woningen (volgens NTA 8800) geïmplementeerd. We kregen er wat energielabels bij, de letter A werd verrijkt met plusjes. Een uitgebreidere, en duurdere methode. We staan nu aan de vooravond van weer een wijziging, maar niet voor woningen.

De energielabels voor huishoudelijke apparaten wijzigen. Ook dit is Europese regelgeving. Deze wijziging is in 2019 al aangekondigd: “Huishoudelijke apparaten als koelkasten, (af)wasmachines, monitors, wasdrogers en lampen krijgen vanaf maart 2021 een overzichtelijker energielabel. De indeling van de bekende gekleurde labels wordt veranderd zodat consumenten in de winkel én online sneller kunnen zien hoe hoog het energieverbruik is. De huidige ‘verwarrende en complexe’ categorieën A+, A++ en A+++ worden geschrapt, zo werd twee jaar geleden beklonken.

De Europese Commissie heeft toen de nieuwe zuinigheidsschaal van A tot en met G gepresenteerd. Afhankelijk van het apparaat komen er ook pictogrammen met informatie over bijvoorbeeld waterverbruik of geluidsniveau bij. Dat zet toch aan tot nadenken. In 2017 vond de Europese Commissie dat de A-categoriën met de plussen verwarrend en complex waren en per januari 2021 voeren we dit voor woningen in……

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.