Herstel huizenmarkt zet door

Huis-te-koopDe Nederlandse woningmarkt is in het laatste kwartaal vorig jaar verder opgeleefd. Er werden twee keer zoveel huizen verkocht als op het dieptepunt van de crisis. Dat blijkt uit de verkoopcijfers die de Nederlandse Makelaarsvereniging (NVM) vandaag presenteert.

In totaal verkochten NVM-makelaars 34.622 huizen in de laatste drie maanden van het jaar. Dat is ruim 30 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de huizenprijs steeg met 3,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. ‘Deze cijfers zijn beter dan verwacht, de crisiskwartalen liggen definitief achter ons’, constateert makelaarvoorzitter Ger Hukker.

De verkoopcijfers van NVM-makelaars, die samen ongeveer 70 procent van alle transacties in Nederland doen, geven het meest actuele beeld van de Nederlandse woningmarkt. De prijzen worden vastgesteld op het moment dat koper en verkoper een voorlopig koopcontract tekenen.  Het Centraal Bureau voor Statistiek noteert een deal pas als die enkele maanden later bij de notaris gepasseerd is.

De NVM ziet het herstel niet alleen terug in de verkoopcijfers, ook de voorraad te koop staande woningen neemt gestaag af. Inmiddels worden zelfs de woningen die al lang te koop staan steeds beter verkocht. Een andere indicatie dat de markt aantrekt, is het verschil tussen de vraagprijs en de (lagere) prijs waarvoor een huis uiteindelijk wordt verkocht. Dat lag vorig jaar op 8 procent van de vraagprijs en is inmiddels teruggelopen naar 5,5 procent.

Ook voor het volgende jaar is de makelaarsvereniging positief.  In eerste weken van januari, doorgaans een zeer lauwe periode, loopt de verkoop nu goed door. Hukker verwacht dat het aantal verkochte woningen volgend jaar 5 tot 15 procent hoger zal liggen dan in 2014 en voorspelt dat prijzen 2,5 tot 3 procent stijgen. Maar voegt daar direct aan toe dat de stemming ook zo weer kan omslaan door  ‘politieke onrust en instabiliteit in de wereld’.

Overigens kan de vlag nog niet bij alle makelaars in het land uit. Er zijn nog altijd grote regionale verschillen. De meest dynamische woningmarkt van Nederland is met afstand het gebied binnen de ringweg en buiten de grachtengordel van Amsterdam.  Maar ook in andere grootstedelijke gebieden met een hoog opgeleide bevolking gaat het goed.  Op het platteland van Gelderland en het oosten van Noord Brabant worden intussen amper huizen verkocht.  Dramatisch is de situatie voor huizenbezitters in het aardbevingsgebied van Groningen.

 Ontwikkeling van het woningaanbod volgens de cijfers van makelaarsvereniging NVM.
Ontwikkeling van het woningaanbod volgens de cijfers van makelaarsvereniging NVM. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.