Geen strengere eisen voor toegankelijkheid nieuwbouwwoningen

toegankelijkheidDe overheid past het Bouwbesluit aan per 1 juli 2015. Daarin staan de regels waaraan woningcorporaties moeten voldoen bij verbouw, renovatie en nieuwbouw. Er verandert niets aan de minimumeisen voor de toegankelijkheid bij nieuwe woningen. Studentenkamers mogen straks kleiner zijn.

Toegankelijkheid

Nieuwbouw van publieke gebouwen moet aan strengere eisen voldoen als het gaat om de toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking. Zo horen vanaf 1 juli 2015 de hoofdingang en 80 procent van de ruimten in zo’n gebouw rolstoeltoegankelijk te zijn.

In eerste instantie was het de bedoeling om ook voor nieuwbouwappartementen aangescherpte minimumeisen in te voeren. Aedes en Neprom hebben het ministerie kunnen overtuigen om daar vanaf te zien. Een derde van de 2,4 miljoen corporatiewoningen is al goed toegankelijk en dit overtreft de vraag ruimschoots. Extra algemene regelgeving zou de bouwkosten opvoeren en daarmee – onnodig – de betaalbaarheid van de woningen onder druk zetten.

Studentenkamers

Verder gaat met het aangepaste Bouwbesluit de minimum woonoppervlakte voor studentenwoningen omlaag van 18 naar 15 vierkante meter. Deze aanpassing is in overleg met en op verzoek van onder meer Kences, de branchevereniging voor studentenhuisvesters. De nieuwe, vereenvoudigde regels verminderen de bouwkosten van studentenwoningen met zo’n 6 miljoen euro op jaarbasis, schat het ministerie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.