Gasverbruik 10 tot 20 procent lager door passief kozijnen

thermisch-onderbroken-kozijn-met-triple-beglazingHet gasverbruik bij grondgebonden woningen en appartementen kan fors worden teruggedrongen door toepassing van thermisch onderbroken kozijnen in combinatie met driedubbele beglazing. Hierdoor bespaart de woonconsument, over de beschouwingstermijn van 30 jaar, honderden tot enkele duizenden euro’s op de stookkosten.

Deze conclusie trekt Bouwformatie op basis van eigen onderzoek naar de kosteneffectiviteit van energiebesparende maatregelen.

Zwakste schakel
De maximale U-waarde voor ramen en deuren is in het Bouwbesluit gesteld op 1,65 W/m2•K. Omgerekend naar een Rc-waarde (U = 1/Rc) komt dit uit op 0,606 m2•K/W. Vergeleken met de minimale Rc-waarde van 4,5 m2•K/W per 1 januari 2015 voor dichte delen is er dus een aanzienlijk verschil in de isolatiewaarde voor ramen en deuren enerzijds en vloeren, gevels en daken anderzijds.

Hierdoor zijn thermisch onderbroken kozijnen met driedubbele beglazing steeds meer in opkomst bij de bouw van zeer energiezuinige woningen, zoals passiefhuizen of nul-energiewoningen. Uit analyse van Bouwformatie blijkt dat passief kozijnen ook zeer kosteneffectief zijn voor toepassing in de reguliere woningbouw met een EPC van 0,4 of lager.

De U-waarde van passief kozijnen worden doorgaans gesteld op ongeveer 0,80 W/m2•K, maar ook lagere waarden zijn mogelijk. Deze U-waarde is de samengestelde waarde van het kozijn (Ufr) en het glas (Ugl). Omgerekend naar een Rc-waarde komt een U-waarde van 0,80 W/m2•K uit op 1,25 m2•K/W. Hoewel dit een verdubbeling (vanuit Rc-waarde-perspectief) of halvering (vanuit U-waarde-perspectief) betekent ten opzichte van de minimale eis in het Bouwbesluit, valt ook deze waarde fors lager uit dan de isolatiewaarden van de dichte delen. Ook met gebruik van passief kozijnen blijven ramen en deuren energetisch gezien de zwakte schalen in de buitenschil.

Kosten en baten
De kosten voor passief kozijnen liggen gemiddeld tien procent hoger dan de kosten voor traditionele kozijnen met HR++-glas. Deze extra kosten zitten in zowel het kozijn, als in de beglazing, de verankering en de montage. Voor een standaard tussenwoning met hellend dak vallen de kosten hierdoor zo’n € 1.150 hoger uit. Op basis van het huidige energieprijsscenario staat hier een besparing tegenover van ruim € 2.000,- op de gasrekening over een looptijd van 30 jaar. Bij een vrijstaande woning zijn de voordelen nog groter. Voor een meerprijs van ruim € 2.000,- wordt een gasbesparing van ruim € 4.000,- gerealiseerd.

(bron: Bouwformatie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.