Gasloos? Woningeigenaren wachten nog even af

Woningeigenaren zijn best bereid om hun huis af te koppelen van het aardgas, maar voelen om allerlei reden nog niet de behoefte om zelf tot actie over te gaan.

Ze maken zich zorgen over de betaalbaarheid en effectiviteit van maatregelen.Dat concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau na een studie. In het rapport Onder de pannen zonder gas, met de bijlage Onder de pannen zonder gas dat gisteren uitkwam verkent het SCP hoe woningeigenaren aankijken tegen de aanstaande omslag naar aardgasvrij wonen. 32 woningeigenaren zijn daarover uitgebreid met elkaar in gesprek gegaan. Het rapport moet politiek en andere beleidsmakers helpen inzicht te krijgen in wat er leeft.

,,Omdat ze in de media horen dat er nieuwe uitvindingen aan zitten te komen en de techniek steeds goedkoper wordt, vragen sommige huiseigenaren zich af waarom ze nu al hun huis zouden moeten verduurzamen”, aldus SCP-onderzoeker Anja Steenbekkers. ,,Er zitten ook mensen bij die zeggen: ik heb net mijn woning verbouwd en had al meer informatie willen hebben, zodat ik de nodige maatregelen direct had kunnen treffen.”

Betaalbaarheid

Huiseigenaren zijn afwachtend omdat ze zich zorgen maken over de betaalbaarheid van alternatieven voor aardgas. ,,Herkenbaar”, zegt Emilie Pennings. Hij woont in de Nijmeegse wijk Bottendaal en zit in een werkgroep met andere bewoners die inventariseren wat er moet gebeuren voor een ‘gasvrij Bottendaal’. ,,Zelfs in de werkgroep zitten kritische huiseigenaren die zich nog steeds afvragen of ze überhaupt van het gas af wíllen.” Toch is Pennings er met zijn technische achtergrond van overtuigd dat het allemaal mogelijk is. ,,Het probleem is niet de techniek, maar het geld. Er is nog geen eenduidig antwoord op de vraag hoe het wordt betaald. Iedereen hoopt op subsidie, maar ik vraag me af of dat wel gaat komen.”

De afwachtende houding heeft volgens Pennings vooral daar mee te maken. ,,Al is er ook een groep die wijst op nieuwe ontwikkelingen met bijvoorbeeld waterstof. Wachten op innovatie heeft één groot nadeel. Vergelijk het met een mobiele telefoon: als je er één koopt, is hij een dag later al achterhaald. Je kunt altijd langer blijven wachten, maar dan gebeurt er niks. Bedrijven investeren ook niet als niemand begint. Daarom moeten we toch maar beginnen.” Uit de SCP-studie blijkt dat niet iedereen erop vertrouwt dat de huidige plannen daadwerkelijk zullen worden doorgezet en beloftes en toezeggingen worden nagekomen. Er leeft onder woningeigenaren de behoefte om hun zorgen en vragen over de transitie al in een vroeg stadium te kunnen delen. 

Trias Energetica toepassen

Wat iedereen kan doen, is de energievraag beperken. Dat is niet duur maar levert je geld op. Zeker als je begint met het aanpassen van je eigen gedrag. Daarnaast kun je je woning beter isoleren. Daarvoor moet je wel geld uitgeven, maar dat is snel terugverdiend. Zeker nu er ook weer subsidie voor verkrijgbaar is. Lees daar meer over op deze pagina

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.