Energielabel stopt per 1 juli 2020

Onder andere door Europese regelgeving en de nieuwe rekenmethode  NTA 8800 vervalt het vereenvoudigd energielabel (VEL) per 1 juli 2020. Aan een nieuw energielabel wordt gewerkt.

De afgelopen maanden heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onderzoek laten doen naar de systematiek van de energielabels. Vanuit de ontwikkelingen rond het klimaatakkoord neemt de behoefte aan een label dat een nauwkeuriger indicatie geeft van de energieprestatie van de woning steeds meer toe. Ook het invoeren van de nieuwe, verbeterde bepalingsmethode (NTA 8800) voor de energieprestatie van gebouwen heeft gevolgen voor de energielabels.

De bestaande labels VEL en EI (energie-index) verdwijnen en daar komt een nieuw label voor in de plaats. Een woningeigenaar kan straks dus niet meer zelf een energielabel invullen en laten controleren door ene erkend deskundige via de website www.energielabelvoorwoningen.nl . De vereenvoudigde methodiek VEL, is gebruikt vanaf 1 januari 2015.  Over deze wijzigingen is de tweede kamer op 28 juni per brief geïnformeerd, deze brief is te downloaden. 

Na het in werking treden van de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800 wordt het voor een woningeigenaar te complex wordt om de energetische kenmerken van een woning zelfstandig te begrijpen, herkennen en bewijzen. Vanaf 1 juli 2020 moeten woningeigenaren die een energielabel nodig hebben voor de verkoop of verhuur van hun woning, in plaats daarvan een energieprestatie-adviseur inhuren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.