Energielabel

label

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is een geldig energielabel verplicht. Het Energielabel laat de energieprestatie van uw woning zien en maakt duidelijk welke energie-besparende maatregelen nog mogelijk zijn.

Het nemen van maatregelen draagt bij aan een comfortabele en energiezuinige woning. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G, oftewel van weinig naar veel besparingsmogelijkheden. Het energielabel aanvragen kunt u via Energielabelvoorwoningen.nl.

Energielabel: eenvoudige, toegankelijke methode

De methode voor het energielabel is zo ontwikkeld dat woningeigenaren zelf een label aan kunnen vragen door het beantwoorden van een aantal relatief eenvoudige vragen die daarna getoetst worden door een erkend deskundige. Een bezoek ter plaatse aan de woning is niet nodig, dit kan op afstand gebeuren. Een energielabel is na aanvraag 10 jaar geldig (de verloopdatum staat vermeld op het label). Bekijk de video en ontdek hoe eenvoudig het is

Energielabel: 10 woningkenmerken

Het Energielabel van een woning wordt bepaald op basis van 10 woningkenmerken. Deze kenmerken zijn:

  • Bouwjaar van de woning
  • Woningtype
  • Soort glas
  • Gevelisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Soort verwarming
  • Soort voorziening voor warm water voor de badkamer
  • Ventilatiesysteem
  • Zonnepanelen en zonneboiler

De aanvrager van het Energielabel hoeft alleen deze 10 kenmerken op te geven. Achter de schermen vindt een (uitgebreide) berekening plaats waarbij op basis van het bouwjaar,  woningtype en energetische kenmerken het Energielabel wordt bepaald. De rekenmethode die achter het Energielabel schuilgaat is gebaseerd op dezelfde rekenmethode als de Energie-Index. Alleen is deze voor het Energielabel vereenvoudigd. Daarom wordt de methode soms ook als VEL, vereenvoudigd energielabel aangeduid.

Het bewijzen van door u gewijzigde kenmerken

Als u woningkenmerken wijzigt in de webaplicatie (op de website Energielabelvoorwoningen.nl) moet u voor deze gewijzigde kenmerken ook bewijs uploaden. Per kenmerk wordt in de webaplicatie aangegeven hoe u dat kunt doen. Een veel gekozen bewijs is het gebruik van de makelaarsbrochure. Dat kan, als deze aan de voorwaarden voldoet die de RVO daaraan stelt:

1.   Als u alle woningkenmerken in één keer met een brochure wilt bewijzen worden onderstaande eisen aan de door u in te dienen of ingediende brochure gesteld:
Vermelding van de makelaar die de brochure heeft opgesteld en vermelding van het adres of de bouwlocatie van de betreffende woning
De brochure bevat een overzichtspagina met alle te bewijzen kenmerken (conform format)
2 Als u eén of meerdere woningkenmerken ‘los’ wilt bewijzen worden onderstaande eisen aan de door u in te dienen of ingediende brochure gesteld:
Vermelding van de makelaar die de brochure heeft opgesteld en vermelding van het adres of de bouwlocatie van de betreffende woning;
In de brochure staat een duidelijke foto of beschrijving van het kenmerk.

Een format van de overzichtspagina die voldoet aan de eisen kunt u hier downloaden.

Erkend deskundige

De erkend deskundige controleert het bewijs. Natuurlijk kiest u voor Marco Revenberg om uw bewijs te controleren. U kunt daarvoor, als u bent ingelogd op de website  Energielabelvoorwoningen.nl, eenvoudig ‘Revenberg’ intoetsen in het zoekveld bij de erkend deskundigen. Na goedkeurig door de erkend deskundige is het definitief energielabel rechtsgeldig en terug te vinden op Zoekuwenergielabel.nl. Op  Energielabelvoorwoningen.nl kan de woningeigenaar tevens een bestaand Energielabel vernieuwen nadat hij energiebesparende maatregelen getroffen heeft.

Afschrift energielabel downloaden

Woningeigenaren kunnen het afschrift van het definitieve energielabal als pdf downloaden op www.energielabelvoorwoningen.nl. Het afschrift van het Energielabel (pdf-document) kan nooit als officiële documentatie gebruikt worden bij verkoop. Het heeft geen juridische waarde. De registratie in de database is dat wel.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Het definitief Energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen. Bij het ontbreken van een geldig Energielabel riskeert de woningeigenaar een boete die kan oplopen tot 405 euro (Prijspeil 2016). Er zijn enkele uitzonderingen. Het Energielabel is niet verplicht voor officiële monumenten,  studenten(kamers) of caravans en woonwagens kleiner dan 50 m2. Meer informatie, voorbeelden en uitzonderingen vindt u in de download ‘FAQ Welke gebouwen (delen) zijn energielabelplichtig’ onderaan deze pagina. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert de aanwezigheid van een label.