De Stroomversnelling overweegt te stoppen

nom-woningenInnovatiebeweging De Stroomversnelling overweegt zichzelf op te heffen. Bouwers twijfelen of ze verder willen innoveren in nul-op-de-meter-renovaties nu minister Blok een gasaansluiting toe wil staan. “We gaan ons bezinnen op de vraag of en hoe wij nog door kunnen met De Stroomversnelling”, schrijft de vereniging in een brief aan minister Blok. 

Desastreus voor innovatie

“We zitten midden in een innovatietraject, in die zin is de situatie desastreus”, licht Lex de Boer, secretaris van De Stroomversnelling en directeur-bestuurder van woningcorporatie Lefier, toe. De Boer krijgt signalen dat bouwers denken aan stoppen met het doorontwikkelen van renovatieoplossingen. Ze hebben ruim drie jaar geïnvesteerd in all electric-woningen. Nu de energieprestatievergoeding (epv) ook voor huizen met gasaansluiting is toegestaan, hebben ze miljoenen euro’s geïnvesteerd die mogelijk niet terugverdiend kunnen worden.

Gerommeld met de epv

Als de bouwers afhaken, kunnen de corporaties ook niet verder, waarschuwt De Boer. Volgens hem wordt er “gerommeld” met de energieprestatievergoeding. “Het is niet meer uit te leggen.” Leen van Dijke, voorzitter van De Stroomversnelling, verwacht echter niet dat De Stroomversnelling opgeheven wordt. “Natuurlijk niet, dat zou wel bizar zijn.” Maar volgens hem zijn een aantal corporaties en bouwers van het eerste uur “heel erg boos” op minister Blok. Begrijpelijk, want de intentie van de energieprestatievergoeding is altijd non-fossiel geweest, zegt Van Dijke. Dus geen gas.

Geen zin in feestje

Op 3 november zou De Stroomversnelling een feestje vieren met Blok om de introductie van de energieprestatievergoeding te vieren. Dat hebben de leden van de Stroomversnelling afgezegd. Van Dijke: “Daar hebben onze leden geen zin meer in.” “Zuur”, noemt Jan Willem van der Groep, initiator van De Stroomversnelling, het besluit van Blok om gas toe te staan in nul op de meter-huizen. Dat is volgens hem een te makkelijk weggegeven cadeautje. “Met enorme consequenties. Hij blaast het innovatieprogramma op.” Of dit het einde wordt van De Stroomversnelling? “Ik houd mijn hart vast.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.