Connectoren pv-panelen oorzaak meerdere dakbranden

De recente woningbranden veroorzaakt door brandende zonnepanelen zijn waarschijnlijk veroorzaakt door slechte verbinding in de connectoren. Het combineren van verschillende merken connectoren is een groot risico. Maar hoe verbind je de panelen met de DC-kabels naar de omvormer?

Dit jaar zijn er tot september 21 branden met zonnepaneelinstallaties gemeld. Het betrof twaalf woonhuizen, waarvan zes gloednieuwe huizen, soms nog niet eens opgeleverd. In RTL-nieuws veegden ‘deskundigen’ de vloer aan met installateurs. Een deel daarvan zou dramatisch installatiewerk leveren.

Connectoren & brand

Remco de Mol van Omega Training en Inspectie komt tot een genuanceerde conclusie. Het zit ‘m ook in het gebruik van verschillende merken connectoren, waar een installateur soms weinig invloed op heeft. “Door de verkeerde montage of door verkeerde producten met elkaar combineren.” Handboeken en trainingen hameren erop om een goed merk connector* te kiezen en dan ook de kabels met een speciale tang aan te knijpen. Maar zelfs tussen gerenommeerde merken zijn grote verschillen ontdekte De Mol. “Ik heb twee male connectoren van verschillende merken en daar zit een halve centimeter lengteverschil in. Als je nu twee connectoren met een korte aansluiting in elkaar schuift, heb je een grote overgangsweerstand.”

Panelen doorlussen

Om overgangsweerstanden en een smeltende connector te voorkomen is het een vereiste om connectoren van één merk te gebruiken. Het doorlussen van panelen is meestal niet het probleem. De lengte van de kabels die aan de panelen zitten is voldoende om ze door te koppelen. De fabrikant maakt gebruik van hetzelfde merk male- en female-aansluitingen. Maar dan komt er een punt waarop de installateur moet doorlussen. Bijvoorbeeld als je bij tien panelen, twee rijen van vijf maakt. Dan moet hij een DC-verlengkabel kopen of zelf maken. Met zeer waarschijnlijk verschillende connectoren.

“Daar gaat het vaak mis”, weet De Mol. Hetzelfde geldt voor het aansluiten van de DC-kabels tussen de laatste twee panelen uit de string en de omvormer. Dat moeten dezelfde connectoren zijn als aan de zonnepanelen, maar welke zijn het?  “Dat weet je niet.” Afknippen dan maar? “Als je dat doet, zegt de leverancier van de panelen, dat je geen garantie meer hebt. Dat is voor de installateur geen goede optie.” De Mol vindt dat fabrikanten van pv-panelen een setje contrastekkers erbij moet leveren zodat de connectoren allemaal van één merk zijn.

Wie schuldig?

Het probleem lijkt zich -gezien de beelden in tv-journaals- het meest voor te doen bij indaksystemen in nog gloednieuwe woningen. Dat is wel logisch. Bij bestaande woningen liggen de panelen meestal op de pannen. “Als bij een opdaksysteem de connectoren doorsmelten valt dat op een pan, maar bij een indaksysteem waarbij de connectoren rechtstreeks op de isolatie liggen, dan kan dat gaan branden”, verklaart De Mol.

Volgens hem komen verbrande connectoren ook voor bij opdaksystemen, maar daar valt het smeulende kunststof op de dakpannen zonder schade aan te richten. De klant ziet dat de panelen niets doen en belt een installateur. Die zal dan de verbrande connector ontdekken en vervangen zonder het aan de grote klok te hangen. De schuldvraag bij een uitslaande brand is duidelijk. “Als je twee verschillende merken met elkaar verbindt, (en er ontstaat brand), is dat de installateur.”

NEC 82

De oplossing op lange termijn is een productnorm, waar vanuit de NEN-commissie (NEC 82) aan wordt gewerkt. Die norm legt dan alle details vast waaraan de connector moet voldoen. En dan moet het mogelijk zijn om risicoloos verschillende merken connectoren door elkaar te gebruiken. Maar zo ver is het nog lang niet. We kunnen het ons voorstellen dat de schrik er bij installateurs goed in zit. Dan maar de fabrieksconnector van de buitenste panelen afknippen en er een andere connector op zetten? “Dat is in mijn ogen een veilige en praktische ‘oplossing’.”

 

(Bron: InstallatieJournaal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.