BZK neemt maatregelen tegen wachttijden energielabel

Sinds 1 januari 2021 kennen we een nieuw energielabel. Voor het aanvragen van dit energielabel komt de energieadviseur aan huis om de woning op te nemen, waarna je een uitgebreide rapportage ontvangt over de energieprestatie van de woning.

Ook lees je er in welke stappen je kunt nemen om je huis verder te verduurzamen. Hiervoor hebben de afgelopen periode bijna 500 energieadviseurs hun vakbekwaamheid behaald.

Het ministerie BZK ging er aanvankelijk van uit dat dat voldoende zou zijn. Onder andere branchevereniging Fedec heeft al vaker gewaarschuwd dat dat veel te weinig is. In de praktijk blijkt dit laatste te kloppen. Waar onder meer aan voorbij is gegaan, is dat vele energieadviseurs niet voltijd bezig zijn met energielabels. 

Examens zijn beperkt mogelijk


Als gevolg van de corona pandemie zijn er adviseurs die niet al hun examens hebben kunnen afleggen. Daarom zijn er maatregelen genomen om dat op te vangen. Zo zijn er wat momenten voor  online thuisexaminering. De eerste online thuisexamens zijn succesvol afgenomen op 12 en 14 januari, en de volgende examens staan gepland op 2, 4 en 11 februari. Daarnaast is er een overgangsregeling, waardoor energieadviseurs die examenmodules voor de opname behaald hebben al wel de opname van de energieprestatie van gebouwen doen. Door deze maatregelen kunnen zo’n 200 energieadviseurs extra aan de slag. Daarnaast zijn er zo’n 800 mensen onderweg om hun vakbekwaamheid te behalen.

Extra maatregelen


Ondanks de genoemde maatregelen is er momenteel krapte in het aantal beschikbare vakbekwame energieadviseurs en volgen aanvullende maatregelen: het is tijdelijk niet nodig om al in de verkoop-/verhuuradvertentie van je woning het energielabel te vermelden, als je nog geen energielabel hebt. Ook wordt de overgangsregeling verder uitgebreid, waardoor er sneller meer energieadviseurs volledig aan het werk kunnen om energielabels op te nemen en registreren.

Met deze maatregelen zal naar verwachting op korte en lange termijn de drukte rond de aanvraag in grote mate afnemen. De minister zal de Tweede Kamer over haar maatregelen nader informeren.

Maak op tijd een afspraak

Heb je voor verhuur of verkoop van de woning een energielabel nodig? Maak dan tijdig een afspraak met de energieadviseur van Woningadvies.Nu. Hier vind je de contactgegevens. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.