Bevingsnorm schudt bouw wakker

Bevingsschade-GroningenBouwbedrijven die opereren in het Groningse epicentrum, krijgen snel te maken met regels voor aardbevingsbestendig bouwen. “Dit is compleet nieuw”, waarschuwt Mark Lurvink, normsecretaris. Anders dan in veel Europese landen heeft Nederlandse geen rekenregels voor aardbevingsbestendig bouwen.

Weldra wordt dat anders. De regels waaraan het normalisatieinstituut NEN sinds 2013 werkt met hogescholen en ministeries, zijn namelijk zo goed als klaar. De komende weken worden de puntjes op de i gezet. In februari gaan de regels naar de Tweede Kamer.

De straks veelbepalende rekensom is gebaseerd op de piekgrondversnelling die optreedt in een gebied. Constructeurs kunnen aan de hand daarvan berekenen of een (bestaande) constructie bestand is tegen de toekomstige, verwachte belasting. “Vergelijk het met een aanrijding: als ik zachtjes tegen jouw auto aanrijdt, is er geen schade. Ga ik te hard, dan heb jij een deuk in je auto of is je auto total loss”, legt de normenmaker uit.

Zo simpel als dit lijkt, is het zeker niet, benadrukt Lurvink. Hollandse bouwers zijn namelijk niet gewend om met trillingen rekening te houden. “Dat doen we eigenlijk alleen bij hoogbouw en de windbelasting. Wat voor de Nederlandse bouwer compleet nieuw wordt, is dat hij echt terug moet naar de basis. Aannemers moeten zich gaan verdiepen in het hoofdstuk over trillingen.”

Bij windbelasting spelen ‘slechts’ twee krachten een rol (druk- en trekkracht). Gebouwen in aardbevingsgebied moeten echter zijn opgewassen tegen krachten die uit drie hoeken kunnen komen. “Een constructie kan een opdoffer krijgen van links, rechts en weer terug en van van boven naar beneden. Dat wordt de grote opgave.”

De Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) krijgt geen verplichtend karakter. Bouw- en woningtoezicht mag dus geen vergunningen weigeren als de NPR niet wordt gebruikt. “Maar veel opdrachtgevers zullen in contracten naar de NPR verwijzen”, verwacht Lurvink. De bouwkosten stijgen naar schatting met ongeveer 10 tot 15 procent.

De NPR is gebaseerd op Europese rekenregels en richt zich specifiek op de situatie in Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.